Kolesarjenje na Malti

Sredi junija sem si kupil kolo. Iskal sem ga kar nekaj časa, saj je ponudba rabljenih koles tukaj slaba, cene pa so prekleto visoke. Kolega iz službe, ki je edini kolesar, ki ga poznam, je svoje kolo šel iskat na Sicilijo. Tam je, verjetno zaradi italianskega koelsarskega duha, ponudba bistveno večja. Za popolnoma preprosto kolo neznanega proizvajalca sem odštel 150 evrov, vrednost podobnega kolesa v Sloveniji bi bila verjetno nekje okrog 30-50 evr.
Malta se zdi, kot popolna država za uporabo kolesa. Mala državica brez visokih hribov, otoška mentaliteta pa preprečuje številčne kraje koles. Realnost je žal drugačna. Res je, da je skrb pred krajo popolnoma odveč, verjetno predvsem ker nihče noče kolesarit. Razlogi tičijo v slabi  cestni infrastrukturi (kolesarska proga je izredno redek prizor, tudi v sodobnejših predelih), veliki gneči, “sredozemskem” načinu vožnje ter dejstvu, da mala otoška država vseeno ni tako ravna, kot bi si mislil na prvi pogled. K temu pridoda še navajenost Maltežanov, da se vsakin nekaj 100 metrov peljejo z avtom ter nizki stroški lastništva avtomobila.
Po dobrih treh mesecih kolesarjenja (predvsem v službo in nazaj) sem kljub vsemu zadovoljen z naložbo. Težko se zadržim nasmeha, ko na poti v službo prehitim praktično vse na tej isti poti. Avtobusi so prenatrpani in tako kot osebna vozila zataknjeni v prometni zamašek. Kljub temu, da sem od službe odaljen več, kot marsikateri sodelavec, potrebujem za pot okrog 8 minut. Zjutraj je potrebno biti precej previden, ko švigaš mimo stoječih avtomobilov. Nevarnosti, ki sem jih opazil do sedaj so odpiranje vrat parkiranih vozil in splošna ignoranca avtomobilistov do kolesarjev. Preprosto jih niso vajeni. Ampak, če si vsaj priblišno tako divji na kolesu, kot so ostali v avtomobilih ti ne bo hudo. Druga možnost je, da si popolnoma previden (a to je rahlo dolgočasno, kajneda).
Na spletu obstaja skupina ljudi, ki se bori za širjenje kolesarskega duha na otoku. Zdi se, da je njeno jedro sestavljeno iz rahlo ekscentričnih maltežanov, ki se religiozno borijo za pravice kolesarjev. Njihovi zapisi so velikokrat pretirani in skoraj sovražni do avtomobilistov. Smešno. V tednu mobilnosti letos so organizirali kolesarski izlet z namenom osveščanja kako kul je kolesarjenje. Žal se je nisem udeležil.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.