Življenje pod ledenikom

Počasi teče drugi teden odkar živim in delam v mali vasici po imenu Fox Glacier, danes torej kako besedo o vasici in življenju tu.

V mali turistični vasici, ki je bila ustanovljena kot rudniška vas ob zlati mrzlici, trenutno živi le okrog tristo prebivalcev. Vasica poimenovana po bližnjem ledeniku ima zelo miren značaj, še posebej sedaj, v obdobju izven turistične sezone. Glavna zaposlitev tukajšnjih prebivalcev je turizem in s turizmom povezane panoge; hotelirstvo, gostinstvo, vodenje odprav in izletov, preleti z letali in helikopterji nad ledenikom. Skrita je tik ob vznožje Južnih Alp, nekaj kilometrov stran od zahodne obale južnega otoka. V pogovorih s prijatelji sem jo večkrat primerjal s slovensko Trento in mislim, da primerjava ni napačna.

Moji dnevi v tem kraju so precej sproščeni in mirni. Živim v hostlu, kjer v zameno za prenočišče delam 3 ure na dan. Enkrat tedensko mi pripada prosti dan, če pa slučajno delam več kot 3h, pa v zameno dobim še večerjo ali pivo. V prvih dneh mojega bivanja tu, sem delal v kuhinji restavracije, kjer sem pomival posodo, kasneje pa so mi zadali pospravljanje sob, čiščenje kopalnic, skupne kuhinje in drugih skupnih prostorov ter različne malenkosti okrog hiše. V prostem času se lahko posvečam svojim užitkom. Dosti več berem, kdaj si pogledam kak dober film, seveda pa grem vsake toliko tudi raziskovati naravo okrog vasi. Turistično najbolj obiskane destinacije so bližnji ledenik, jezero Matheson in plaža Gillespies. Včasih se v kuhinji zaposlim s peko kruha ali pice, spet drugič pa grem z ostalimi prostovoljci na pivo v sosednjo gostilno.

Kljub dejstvu, da sem od najbližjega mesta oddaljen vsaj nekaj ur vožnje, mi v mali vasici na koncu sveta prav nič ne manjka.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.