Iz Blenheima v Fox

V torek se mi je iztekel četrti teden bivanja v hostlu Copperbeach in odločil sem se, da je spet čas za premik.

Že v tednu pred tem sem poslal par povpraševanj za delo in dobil ponudbo za prostovoljstvo v malem mestecu Fox Glacier. Idealno, saj sem si želel premika po zahodni obali v smeri Wanake in Queenstown-a, kjer je med zimsko sezono meda precej dela.

Na pot sva se z japonskim kolegom odpravila po poznem zajtrku in dolgem slovesu od vseh v hostlu. Peljala sva se zahodno, po cesti, po kateri sem se vozil že parkrat. Vožnja ni bila nič posebnega, razen kratkega postanka za hitro popravilo blatnika na avtomobilu. Cesta naju je vodila po ozkih rečnih dolinah in skozi majhna mesteca in vasice. Kljub temu, da sem pričakoval dolgo pot mi je precej hitro zmanjkalo podcastov na poslušati in ne bi se branil kakega štoparja za družbo.

Po kakih 5h urah vožnje, sva počasi prispela do Westport-a, mesteca na zahodni obali. V mesto sva se pripeljala tik pred sončnim zahodom in kljub čudoviti pokrajini v notranjosti otoka je bil sončni zahod presežek dneva.

Po večerji v mali fish and chips trafiki, sva se odpeljala v mesto, kjer sva na parkirišču pred kinom (in javnim wc-jem) zaspala vsak v svojem avtu.

Naslednji dan je sledila vožnja ob obali. Vreme je bilo perfektno, sploh upoštevajoč dejstvu, da je zahodna obala običajno zelo deževna. Ob poti sva se ustavila in si ogledala “pancake rocks”, majhen polotok z zanimivo geologijo in od morja najedeno obalo. Kljub dejstvu, da je zahodna avtocesta, po kateri sva se vozila, ena najpomembnejših cest na južnem otoku, so njeni mostovi čez reke skoraj vedno le eno-pasovni. Včasih na isti pas stlačijo še železniško progo. Po zajtrku v industrijskem mestu Greymouth sva naslednji postanek sva naredila v mali vasici po imenu Ross. Vas je nastala ob zlati mrzlici v 60-ih letih 19. stoletja. Sedaj v vasi prebiva kakih 300 ljudi, ki se preživljajo predvsem z zgodbami njihovih prednikov. Pred mojim ciljem sva hiter postanek naredila še v Franz Josef Glacier od kjer je bilo le še nekaj deset kilometrov do Fox Glacier. O njem pa kdaj drugič.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.