Workaway ali delo za prenočišče

Tisti, ki redno spremljate ta blog veste, da svojo potrebo po potovanju velikokrat zadostim kljub omejenim finančnim zmožnostim. En od poceni načinov za življenje v tujini in raziskovanje novih krajev je tudi prostovoljno delo. To se med popotniki po Novi Zelandiji večkrat uporablja za zmanjševanje stroškov nastanitve in podaljšanje možnosti potovanja.

Tudi jaz sem želel izkusiti tak način življenja. Možnosti za iskanje dela za prenočišče je veliko, še posebej v NZ. Spletne strani, ki so popularne po celem svetu so Workaway.info, WOOFing interational, tukaj pa lahko prostovoljno delo najdeš tudi prek obiska popotniških spletnih strani in spletnih strani za iskanje dela.

Sam sem član na spletni strani Workaway, kjer sem delo tudi iskal. Delal sem v hostlu in restavraciji v vasi o kateri sem pisal v prejšnjem zapisu. Za 3h dela na dan smo prostovoljci dobili brezplačno prenočišče in juho zvečer, za dodatno uro dela, ko je bilo več gostov ali če si delal v kuhinji, pa si dobil še pošten topel obrok iz restavracije. Enkrat tedensko smo imeli prost dan. Življenje v mestecu je bilo lahkotno in umirjeno in veliko je bilo časa za sprehode in raziskovanje okolice. Vseeno pa ti delo daje razlog za premik iz sobe in dober občutek, ko gledaš na rezultate.

Prostovoljno delo v tujini je lahko odlična priložnost za zamenjavo okolja, daljše počitnice, učenje tujega jezika, poizkus drugačnega načina življenja ali drugačnega poklica.

Poleg prostovoljnega dela pa lahko za ugodno potovanje koristimo še storitve, kot so Couchsurfing (o katerem sem že dosti pisal), house sitting (kjer običajno v tujini paziš na hišo in hišne ljubljenčke medtem ko so latniki na počitnicah), au pair (kjer paziš otroke in pomagaš z delom okrog hiše) verjetno pa obstajajo še mnogi drugi načini.

2 thoughts on “Workaway ali delo za prenočišče

  1. Ne pozabit se na EVS (European volunteer service), ki ti sicer ne dopušča tolk svobode, je pa vseen čist hud način za začetek nečesa novga. Ampak nažalost samo za mlade do 30ga leta. :-/

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.