Dva tedna med rjuhami

Velik del zadnjih dveh tednov sem preživel v hostlu v centru Kuala Lumpurja. Po zapletu z vizo, ko se je izkazalo, da bom v Maleziji ostal še nekaj časa, sem začel z iskanjem dela. Malo za zmanjševanje stroškov, malo pa tudi za koristno porabljanje časa in pridobivanja izkušenj. Že od nekdaj sem si želel dela v hostlu in to je bila odlična priložnost.

Delo sem našel preko spletne strani Workaway. Kot je običajno za to stran sem v zameno za nekaj ur dela na dan dobil brezplačno prenočišče z zajtrkom in ostale osnovne storitve hostla. Delal sem pet dni v tednu po pet ur, nakar sta sledila dva dneva za počitek.

Delo je bilo precej podobno temu kar bi človek pričakoval. Prvi teden sem delal večerno izmeno. V tem terminu sem moral očistiti WC-je, kuhinjo, oprati, obesiti in pobrati žehto, … V jutranji izmeni, katero sem opravljal v drugem tednu, je čiščenje WC-jev zamenjalo čiščenje sob, menjava posteljnine, zalivanje rož, … V obeh izmenah pa sem moral skrbeti tudi za prijave in odjave (check-in/check-out) gostov.

Hostel ima sobe na dveh lokacijah. Na prvi lokaciji je “dežuren” lastnik hostla, na sosednji lokaciji, kjer sem delal jaz, pa posel nadzirata dva bivša prostovoljca, sedaj zaposlena v hostlu. Vso dejansko delo smo opravljali prostovoljci, zaposlena sta bila tam le v podporo. Zanimivo mi je bilo, da kljub relativni velikosti hostla celotno zasedenost in podatke gostov še vedno vodijo prek fizičnih knjig in pisanja na tablo.

Včasih se je zgodilo, da je v hostel prišel kak “nezaželen gost”. Med te so spadali nekateri Azijci, Pakistanci, Bangladeševci in vsi ki so delovali kakorkoli čudno. Z “njimi” so v hostlu menda že imeli probleme zato smo sprejemali le zahodnjaške popotnike. Ostale smo odslovili z “oprostite a za naslednjih nekaj dni smo polno zasedeni”. To situacijo sem občutil tudi iz druge strani. Kak teden preden sem začel delo v tem hostlu, sem spoznal kolega iz Pakistana, ki je preko Hostelworld-a  rezerviral sobo v enem izmed bližnjih hostlov (Reggae Mansion). Kmalu po tem, ko je prenočišče rezerviral in plačal preko spleta, je dobil emajl z precej rasističnim obvestilom, da Pakistancev ne gostijo in naj si torej poišče drug hostel. Še en primer situacije, ki jo kot privilegiran bel moški ne izkusim pogosto.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.