Otok tisočerih cerkva

Malta je Krščanska država. Nad krščanstvom naj bi Maltežane navdušil že apostol Pavel, ki je na severno-zahodnem delu otoka doživel brodolom okrog leta 60 po Kristusu. Na vseh malteških otokih je skupaj 359 cerkva v 78-ih župnijah. Celotna država ima površino 316 kvadratnih kilometrov, torej ima povprečno na vsak kilometer več kot eno cerkev (1,136). Za primerjavo, Slovenija ima okrog 2890 cerkva, pri njenih 20.273 km² je to okrog 0,14 cerkva na kvadraten kilometer.
Krščanstvo je na Malti uradna religija. Tako je zapisano tudi v Malteški ustavi. Čeprav jim ustava omogoča prosto veroizpoved, se več kot 90% Maltežanov opredeljuje za katoličane (po Lonely Planet-u 98%, po Wikipediji 94%). S tem se malta uvršča med ene izmed najbolj katoliških držav na svetu.
Na veliki petek je na Malti dela prost dan. Moja trenutna cimra je od kolegov dobila izziv, da naj najde in fotografira vsaj 7 cerkva. Sprejela ga je in z veseljem sem se odpravil na izlet z njo. Ker nama je zmanjkalo časa naloge sicer nisva dokončala, vseeno pa sva videla notranjosti treh cerkva in fotografirala še nekaj pročelji le teh. Če sodim po tem (malem) vzorcu, so cerkve tukaj precej skromno opremljene. Logična razlaga je, da jih je potrebno vzdrževati veliko. Vseeno se je na veliki petek zdelo, da so farani vložili precej truda v pripravljanje prostora za bogoslužje.
Med ogledi sem opazil še dve zanimivosti. Prva je arhitekturna. Pri vsaj dveh cerkvah tukaj sem opazil sekundarni oltar popolnoma v ozadju cerkve, za zadnjo vrsto. V slovenskih cerkvah bi to bilo “pod kor-om”, tukaj tega nisem opazil. Vhoda v cerkev sta običajno dva, levo in desno od oltarja. Ta drugi oltar je bil bogato okrašen in ni deloval, kot da bi bil namenjen bogoslužju.
Druga zanimivost, ki sem jo opazil je bolj sociološke narave. Zdelo se mi je, da so farani v cerkvi precej bolj sproščeni. Po opravljenem bogoslužju so nekateri ostali v cerkvi in se v malih skupinicah precej glasno pogovarjali. V Sloveniji sem navajen na večjo zadržanost v teh prostorih.
Spodaj pripenjam še nekaj slik iz najinega popotovanja po Malteških cerkvah.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.