Zakaj me Nova Zelandija spominja na Ameriko

Najprej disclaimer (torej izjava o omejitvi odgovornosti, lol): po Ameriki še nisem potoval. Poleg tega sem tudi Nove Zelandije videl le zelo majhen del. Torej vzemite ta zapis s kančkom soli. Vseeno nisem edini, ki vleče vzporednice med ZDA in NZ. Razlogi so sledeči:

Široke ceste in pravokotne ulice
Ceste v mestu in zunaj njega so izredno široke, in ravne, kolikor se le da. Poleg tega so, podobno kot v ZDA mnoga mesta tu urejena v dolgočasno mrežasto strukturo, kjer so ulice popolnoma ravne, stranske ulice pa jih sekajo pod pravim kotom. Nič kaj poseben izziv za navigacijo.

Veliki avtomobili
Na širokih pravokotnih cestah lahko vidiš ogromno pretirano velikih avtomobilov in terenskih vozil, ki verjetno še nikoli niso videli prašne ceste. Vem sicer, da je predvsem po južnem otoku veliko makadamskih cest, a vseeno močno dvomim, da so vsa ta vozila bila kupljena zaradi potrebe in ne zaradi trenda.

Parkirni prostori, nakupovalni centri in drive-through restavracije s hitro prehrano
Christchurch se v letih po potresu poizkuša preobraziti v mesto, ki je kolesarjem prijazno mesto a dejstvo je, da mesto še vedno zgrajeno okrog prevoza z avtomobilom. Ljudje tako praktično vsak premik naredijo z avtom, tudi če je le za nekaj sto metrov. Vse točke morajo tako imeti na voljo ogromno parkirnega prostora, kar je večen problem, kar spet pomeni, da bo naslednja storitev bolj oddaljena. Ker ljudje skorajda živijo v avtomobilih, tam tudi jedo. Ameriških fast-food restavracij je tu veliko in običajno so njihovi drive-through linije polne avtomobilov.

Veliki ljudje
Novozelandci so, podobno kot Američani,  v vrhu po lestvicah ljudi s pretirano telesno težo. Verjetno pomanjkanje gibanja in slaba prehrana pri tem ne pomagata.

Nizka arhitektura in ogromna predmestja
Spet pogled na Christchurch. V mestu so dve ali tri stopnice in po potresu so celo prepovedali gradnjo poslopji višjih od 6 nadstropji. Ljudje tako živijo v gosto posejanih pritličnih hišah grajenih iz lesa. Podobno kot v (stereotipni) Ameriki imajo vsak svoj dovoz, lepo trato pred hišo, za hišo pa zagrajen vrt kamor se lahko skrijejo pred sosedi.

++++
Verjetno je še kup stvari, ki sem jih opazil tekom preteklih tednov, a sem jih pozabil zapisati v tem blogu. Jasno, je v mnogih pogledih  Nova Zelandija zelo posebna država s svojimi običaji, navadami in kulturo. Spet drugič pa lahko izvor teh običajev sledimo nazaj v kolonialistično preteklost Nove Zelandije, vse do njihove bivše matične države, Združenega kraljestva. O tem pa mogoče kdaj drugič

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.