Kralj je mrtev, naj živi kralj! 

Pred mesecem dni, 13 oktobra je preminil tajski kralj, Bhumibol Adulyadej. Ob trenutku svoje smrti je bil najdlje vladajoči voditelj države, saj jo.je vodil kar 70 let. Njegova vloga je bila sicer vsaj v zadnjih letih precej proceduralne narave, saj je v državnem udaru leta 2014 parlamentu oblast prevzela vojska.

Kralj je bil med ljudmi dobro sprejet. K temu je verjetno prispeval tudi zakon, ki predvideva 3-15 letne zaporne kazni za ljudi, ki so obrekovali proti kralju (tudi turiste). Vseeno se mnogo izmed 66 milijonov prebivalcev Tajske ta mesec spominja njegovega življenja. Na vsakem koraku so izobešene njegove slike, okrašene s cvetjem in črno-belim blagom. Praktično vsi domačini spoštujejo predpisano garderobo, ki naj bi bila prav tako v črno-beli kombinaciji. Spominske napiše lahko najdeš povsod tudi na ekranih bankomatov ter na ogromnih oglasnih ekranih, pregled kraljevo palačo pa se vije neskončna vrsta žalujočih. V znak spoštovanja so celo deli televizijskega programa oddajani v crno-beli verziji. 

Država je sicer zavita v črno, a večjih sprememb ki bi neposredno vplivale name ne pričakujem. Po drugi strani pa sem v manj stabilnem delu sveta in od zadnjega puča je že minilo nekaj časa. 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.